Om oss på Mikaelgården

Mikaelgården ligger som Järnas äldsta läkepedagogiska verksamhet vackert belägen några kilometer utanför Järna samhälle, i Södertälje Kommun. Här har en verksamhet vuxit fram under flera decennier, med en stor trädgårdspark och närhet till natur och vatten.
Här finns hästar, höns och får som betar i hagar intill trädgårdslandet där det odlas ekologiska/biodynamiska grönsaker. Mikaelgården är en idyll i det sörmländska landskapet och erbjuder:
Elevhem med tillstånd enligt LSS och HVB, fristående grundskola, fristående anpassad grundskola, korttidstillsyn.

Här kan du enkelt navigera på hemsidan

Målgrupp

Barnen och ungdomarna har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar/diagnoser som autism, ADHD/ADD eller Tourettes syndrom. Det är också vanligt att samvariationer och överlappande svårigheter förekommer. En del barn har en intellektuell funktionsnedsättning, språkstörning eller samtidiga psykiatriska tillstånd. Den gemensamma anledningen till att barnen aktualiseras på Mikaelgården är att deras skolgång och livssituation inte längre fungerar. Målgruppen spänner från lägre åldrar till tonåren men oavsett ålder på barnet finns en komplex problematik och för elever i senare årskurser finns nästan alltid en bakgrund med ett långt utanförskap i skolan.   NPF – Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar 

Värdegrund

Mikaelgården har fyra grundstenar:
Trygghet, Helhet, Sammanhang och Utveckling.
Det betyder att: Flera barn och ungdomar, föräldrar, handläggare, samt andra som kommer i kontakt med oss berättar ofta att de brukar bli bemötta med att man talar om svårigheter, om sånt som inte fungerar eller fungerat och krav.
Hos oss fokuserar vi istället på dina styrkor, vi möter dig utifrån dina egna personliga positiva egenskaper och sen bygger vi från det. Vi ger oss in i gemenskapen när vi är redo, men det är ingen brådska.

Historia och bakgrund

År 1924 höll den österrikiske forskaren Rudolf Steiner (1861-1925) en läkepedagogisk kurs för några unga pedagoger som stod i begrepp att börja ett arbete med barn med särskilda behov. Det terapeutiska arbetet med barnen visade sig snart ge goda resultat. Detta blev början till en läkepedagogisk rörelse som i dag omfattar hundratals verksamheter i olika länder och världsdelar. Till Sverige kom läkepedagogiken 1935 då Mikaelgården grundades. Rudolf Steiner såg det som nödvändigt att komplettera den naturvetenskapliga forskningen med en forskning som tog hänsyn till själsliga och andliga kvaliteter i tillvaron. I början av 1900-talet utvecklade Rudolf Steiner en sådan forskning. Denna forskningsmetod och dess resultat har kommit att betecknas som ”antroposofi”. Antroposofin har fått praktiska konsekvenser på många olika livsområden: pedagogik, medicin, arkitektur, konst, jordbruk och behandling av barn och vuxna med olika funktionshinder.

Berättelser från Mikaelgården

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna

Jag vill arbeta med er?

Varmt välkommen! Vi har alltid intresse av medarbetare som vill arbeta meningsfullt utifrån sin kompetens. Mejla din arbetsansökan och ditt cv till: rekryteringsgruppen@mikaelgarden.se

Jag vill göra ett studiebesök hos er?

Vad kul! Det här behöver du boka genom placeringsansvarig Susanne Åberg. Hon nås enklast via mejl: susanne.aberg@mikaelgarden.se
Våra övriga medarbetare finner ni under "kontakta oss" under kontakt längst upp till höger.

Jag vill veta mer om er?

Det glädjer oss! Se gärna vår film på förstasidan. Under området om oss, samt organisation och berättelser kan du läsa mer om Mikaelgården. Här finner du information som verksamhetsberättelse, årsredovisning och berättelser.

© 2022 Mikaelgården | Hemsida skapad av inosida webbyrå